Analisis Studi Kelayakan UMKM Mie Ujang Ditinjau Dari Aspek Pemasaran dan Profit Margin

Authors

  • Andini Aulia Destari Politeknik Negeri Jember
  • Aprilia Lulu’ul Ma’nunah Politeknik Negeri Jember
  • Bekti Govinda Politeknik Negeri Jember
  • Indri Kusuma Dewi Politeknik Negeri Jember
  • Karunia Novita Febryana Politeknik Negeri Jember
  • Sintia Rhamadaniah Politeknik Negeri Jember

DOI:

https://doi.org/10.61132/jukerdi.v1i3.123

Keywords:

Innovation, Production and Marketing

Abstract

Food production must meet needs that continue to increase along with population growth. One of the noodle processing food production places in Jember Regency is Mie Ujang. This industrial product was successfully marketed as many as 524 bags (13,350 kilograms) in 2018. This research aims to determine effective plans and implementation to increase creativity and innovation in business feasibility to compete with competitors. This research uses qualitative methods with data collection techniques, namely interviews and documentation. Data sources include primary data and secondary data. This research shows that Mie Ujang is very suitable for continuing to carry out its business processes because it has an average production volume of 24 bags or around 600 kg per day. Mie Ujang should improve its marketing so that its market reach is wider.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adi Jaya Putra1, M. I. T. M. C. R. B. F. R. R. W. K. W. (2024). Analisis Studi Kelayakan Bisnis Pada Pengembangan Usaha Hotmie Jababeka Cikarang Ditinjau Dari Aspek Hukum, Aspek Pasar & Pemasaran, Aspek Teknik/Produksi Dan Aspek Manajemen. Jurnal Ekonomi, Koperasi & Kewirausahaan, 14(8).

Aliefah, A. N., & Nandasari, E. A. (2022). Analisis Kelayakan Bisnis Ditinjau Dari Aspek Pemasaran dan Keuangan Pada Kedai Olan’z Food Kebumen. Lab, 6(01), 40–56. https://doi.org/10.33507/labatila.v5i02.475

Hepartiwi, Y. T., & Idris. (2022). Studi Kelayakan Bisnis Warung Burjo Time Sebagai Upaya Pengembangan Usaha Pemula. Diponegoro Journal of Management, 11(2), 1–15. https://ejournal3.undip.ac.id/index.php/djom/article/view/33953

Permata Sari, W., & Nicholas Obadja, N. (2023). Analisis Studi Kelayakan Bisnis Pada Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) Kue Bangkit Kenanga Ditinjau dari Aspek Pemasaran dan Manajemen. Jurnal Ilmiah Manajemen, Ekonomi Bisnis, Kewirausahaan, 11(1).

Putri, S., Suntoro, M., Suryana, N., & Aurachman, R. (2021). Analisis Kelayakan Pembukaan Toko Pada Umkm Aimer Clothing Ditinjau Dari Aspek Pasar , Aspek Teknis Dan Aspek Keuangan Feasibility Analysis of Store Opening on Aimer Clothing Reviewing From Market Aspects , Technical Aspects and. E-Proceeding of Engineering, 8(5), 7408–7421. https://openlibrarypublications.telkomuniversity.ac.id/index.php/engineering/article/view/16504

Qomaruddin, M., Randhiati, R., & ... (2022). Analisis Kelayakan Bisnis Kuliner Khas Banjar Mie Bancir Agus Sasirangan. J-ESA (Jurnal Ekonomi …, 5, 85–95. http://ejournal.iaimbima.ac.id/index.php/jesa/article/download/1630

Retno, G. N., & Tyastuti, V. (2023). ANALISIS KELAYAKAN BISNIS PADA UMKM GITAR DI DESA NGROMBO (Studi Kasus pada Usaha Gitar Desa Ngrombo). Prosiding Seminar Nasional Hukum, Bisnis .... http://ojs.udb.ac.id/index.php/HUBISINTEK/article/download/2678/1955

Rumapea, Suryana, N., & Aurachman, R. (2021). Analisis Kelayakan Pembukaan Rumah Makan Bug Aspek Finansial Feasibility Analysis of Bug Birger Restaurant Opening From Market Aspects , Technical Aspects , and Financial. E Proceeding of Enginering, 8(5), 7394–7407.

Sa’adah, L., & Indahsari, E. N. (2022). Analisis Kelayakan Usaha Pada Cv. Fizzul Putra Mandiri Kabupaten Jombang. JIMEK : Jurnal Ilmiah Mahasiswa Ekonomi, 5(2), 138–153. https://doi.org/10.30737/jimek.v5i2.3215

Sitti Hajerah Hasyim. (2022). Analisis Kelayakan Usaha ditinjau dari Aspek Pemasaran (Studi Kasus pada Warung Bakso Bagus Kecamatan Rappocini). Journal of Economic Education and Entrepreneurship Studies, 3(2), 429–436. https://doi.org/10.26858/je3s.v3i2.116

Sutardi, A., Razmayanti, A. R., Rizki, M. P., & Syaifullah, R. (2024). Analisis Kelayakan Bisnis Pada UMKM Mie Ngonah. 2(2).

Triyana Bate’e, A., Lia Septiani, D., Pradana, G., Ramadhani Krisanti, S., & Wening Ken Widodasih, R. (2023). Analisis Studi Kelayakan Bisnis Pada Umkm Ditinjau Dari Aspek Pasar Dan Pemasaran (Studi Kasus Sop Ayam Pak Mim Klaten Di Cikarang. Jurnal Masharif Al-Syariah: Jurnal Ekonomi Dan Perbankan Syariah, 9(1), 221–235.

Wibowo, gilang rahmat. (2019). ANALISIS KELAYAKAN USAHA PEMBUKAAN GREEN HOUSE KAKTUS DITINJAU DARI ASPEK PASAR, ASPEK TEKNIS, DAN ASPEK FINANSIAL Gilang. Program Studi Teknik Industri Telkom Industry, 8(2), 2091–2098.

Yuniar, V., Br Bangun, C. F., Bugis, S. W., & Suhartini, S. (2022). Analisis Studi Kelayakan Bisnis pada Pengembangan UMKM Usaha Tahu dan Tempe di Desa Pondok Jeruk Ditinjau dari Aspek Produksi, Aspek Pemasaran dan Aspek Keuangan. Transformasi Manageria: Journal of Islamic Education Management, 2(2), 142–151. [https://doi.org/10.474

Downloads

Published

2024-05-25

How to Cite

Andini Aulia Destari, Aprilia Lulu’ul Ma’nunah, Bekti Govinda, Indri Kusuma Dewi, Karunia Novita Febryana, & Sintia Rhamadaniah. (2024). Analisis Studi Kelayakan UMKM Mie Ujang Ditinjau Dari Aspek Pemasaran dan Profit Margin. Jurnal Kewirausahaan Cerdas Dan Digital, 1(3), 37–49. https://doi.org/10.61132/jukerdi.v1i3.123